For verdens helse!

Andrea Maggioni er en småbarnsfar fra Milano med stor lidenskap for ost. I Italia gikk han i lære hos en ostemaker i Oria, hvor han plukket med seg de beste tradisjonelle oppskriftene – kunnskap han tok med seg da han flyttet til den idylliske sørlandsbyen Lillesand i 2013.

I et nyoppusset verksted i en nedlagt bensinstasjon startet han sitt eget ysteri. Omgivelsene gjorde at navnet på selskapet ga seg selv – Osteverkstedet. Ysteriet er Norges eneste som lager ost for hånd etter gammel italiensk tradisjon. Andrea drev produksjonen alene frem til 2016, da Kjell Erik Kjos og Cameron Wood ble en del av den lille, dedikerte staben.

Melken er helten på Osteverkstedet

Ysteriet er opptatt av å bevare alle smaker, og benytter ingen unødige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler. Melken kommer fra sørlandske kuer som holder til hos Johan Isak Tveit på Trøe gård, cirka tre kilometer unna Osteverkstedet. Gården har vært i Isak sin familie i tre generasjoner.

– Kuene hans er spesialister på å produsere god melk, smiler Andrea.

«Det er det sørlandske klimaet som bidrar til den gode smaken. Melken er nesten like vill som bøffelmelk.»

ANDREA MAGGIONI,
Ostemaker i Osteverkstedet

Osteverkstedet lager ferske og mellomlagrede italienske oster. Melken endrer seg fra sesong til sesong, noe som gjør at ostene aldri blir helt like. Ettersom de lages for hånd varierer de også i størrelse og form. Og selv om det er melken som har hovedrollen på Osteverkstedet er det selvsagt noen knep som skal til for at det ferdige produktet blir av ypperste kvalitet – men prikken over i-en, det er Andreas lille hemmelighet.

Hovedingrediensen i LETTs sesongrett denne vinteren er stracciatella fra Osteverkstedet, levert fersk fra Lillesand hver morgen. Forskjellen på mozzarella, stracciatella og burrata er konsistensen og ostens tråder – burrata er fersk mozzarella strukket og fylt med stracciatella. Når man lager stracciatella er fibrene kortere, og osten kuttes opp for hånd før den blandes med fløte.

Takket være Andrea kan LETT servere kortreist og håndlaget italiensk ost av beste kvalitet, laget med kjærlighet – eller, som Andrea sier, con amore.

Melken er helten på Osteverkstedet, 
og kommer fra kuene på Trøe gård.

Melken er helten på Osteverkstedet, 
og kommer fra kuene på Trøe gård.

Melken er helten på Osteverkstedet, 
og kommer fra kuene på Trøe gård.

Melken er helten på Osteverkstedet, 
og kommer fra kuene på Trøe gård.

Melken er helten på Osteverkstedet, 
og kommer fra kuene på Trøe gård.

Melken er helten på Osteverkstedet, 
og kommer fra kuene på Trøe gård.

×

Velg din restaurant

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og fordeler fra Lett

Ved å skrive inn e-postadressen din ovenfor og klikke på «Send meg nyhetsbrev» samtykker du til at vi sender deg informasjon om nye produkter og tilbud og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Personvern