Mye jobb og mye kjærlighet

Det er ingrediensene bak den smakfulle jordskokken fra Ulsrudbakken gård, sesongens råvare hos Lett.

Det var tilfeldigheter som gjorde at Tåle Willerud og Irene Fosså begynte å dyrke jordskokk i 2012.

– Jeg fikk noen knoller av en tidligere kollega i Norsk Landbruksrådgiving, som vi satte til eget bruk. Det var mest for gøy i starten, men etter hvert fikk vi flere forespørsler og utvidet produksjonen, forteller Tåle.

Han er oppvokst på Ulsrudbakken på Toten, og overtok odelen av familiegården etter to eldre søstre i 2010. Den gangen var det bare korn som vokste på markene. Tåle og Irene ønsket å skape en levende, mer mangfoldig drift, og gjenopptok tradisjonen for birøkt på gården. De kjøpte boergeiter for å utnytte gamle, gjengrodde beiter, og dyrker både løpstikke, poteter og den gode jordskokken, som er sesongens ingrediens hos Lett.

Jordskokk-knollene settes i jorden i april. Planten, som er i slekt med solsikken, blir til en vakker, høyreist vekst med gule blomster før innhøstingen starter i september. I utgangspunktet krever ikke jordskokk veldig mye stell, men bak årets avling ligger det adskillig mer arbeidsinnsats enn vanlig.

«Det er en av de viktigste jobbene i verden, synes vi. Å skaffe mat til folk.»

TÅLE WILLERUD,
Bonde på Ulsrudbakken gård

– Tidlig på sommeren var det tørt og varmt, det er gode kår for ugresset. Jordskokken begynner ikke å vokse før i midten av juli, og da er ugresset allerede godt i gang. Vi bruker ingen sprøytemidler og fjerner alt ugresset manuelt. Det tar tid! Det ligger mye jobb og mye kjærlighet bak årets avling, konstaterer Tåle.

Han høster jordskokken for hånd før han laster den knudrete rotgrønnsaken på bilen og kjører den direkte til Letts kjøkken i Oslo sentrum. Bonden er opptatt av at veien fra jord til bord skal være kort.

– Det gjør at vi kan levere ferske, gode kvalitetsvarer som vi kan stå for.

Det er andre året Lett disker opp med delikate wraps og salater tuftet på jordskokk fra Ulsrudbakken gård. Tåle, Irene og de tre små døtrene deres spiser jordskokk i supper, bakt i ovnen og som chips. Men de har fortsatt til gode å oppleve den egenproduserte råvaren i Letts drakt.

– Hehe, det har jeg faktisk ikke smakt ennå! Jeg leverer alltid varene til Lett tidlig om morgenen, før de åpner. Jeg må nok få meg en smaksprøve i år, smiler bonden.

I likhet med flere bønder i landet har både Tåle og Irene deltidsjobber ved siden av gårdsdriften. Ambisjonen er å bygge opp produksjonen slik at i alle fall en av dem kan arbeide fulltid på gården. Drivkraften er å se ting spire og gro, og vite at de skaper noe som folk har behov for.

– Det er en av de viktigste jobbene i verden, synes vi. Å skaffe mat til folk.

×

Velg din restaurant

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få siste nytt og fordeler fra Lett

Ved å skrive inn e-postadressen din ovenfor og klikke på «Send meg nyhetsbrev» samtykker du til at vi sender deg informasjon om nye produkter og tilbud og at vi bruker e-postadressen din til å gjøre dette. Personvern