Besøk hos bonden

Kortreiste spirer fra Aker Brygge

Hørt om ertespirer dyrket på Aker Brygge? Mer kortreist blir det ikke!

På Aker Brygge finnes en av byens best bevarte hemmeligheter. Over butikkene på kjøpesenteret, bak en helt vanlig dør i fjerde etasje, bugner det av små, spiselige vekster.

De høye stålhyllene som dekker veggene er fylt med hvite brett, hvor reddikspirer, rødkålspirer og ertespirer putrer og gror. Alt de lever av er lys og vann.

– Dette rommet var tidligere en damegarderobe med dusj. At det er tilrettelagt for våtrom er supert for oss, her kan vi vanne vekstene uten problem, smiler Mathias Olimstad Hauge.

Mathias er grunnlegger av Aker Brygge Urban Farm, selskapet som foreløpig har spesialisert seg på dyrking av planteskudd. Da han kom tilbake til Norge etter å ha reist rundt i verden på søken etter ingredienser for god helse, var det med et sterkt ønske om å dyrke spiselige vekster. Han begynte å eksperimentere med microgreens på kjøkkenet til foreldrene, og intervjuet kokker for å finne ut om det var interesse for produktet. Ønsket var å finansiere drømmen om å bli selvforsynt på en vinn-vinn-måte.

En måned etter oppstarten i april i fjor fikk han biolog og bybonde Susana Pereira med på laget.

– Det er jeg veldig takknemlig for. Jeg prøvde å lære meg ting gjennom YouTube, men det var visst ikke like enkelt som det så ut som der!, ler Mathias.

Planteskuddene skjøt raskt fart, og det samme gjorde prosjektet. De kom i kontakt med Lett, som i samarbeid med restauranten Asia og Norwegian Property, eier av Aker Brygge, jobber for å legge til rette for dyrking av grønnsaker i bydelen. Aker Brygge Urban Farm er i dag en del av ambisjonen om å gjøre Aker Brygge til en bærekraftig urban garden, og fra basen sin på kjøpesenteret leverer de kortreiste ingredienser til flere lokale restauranter.

Vekstene blir til ved å så frø på fuktede kokosfibermatter, slik at røttene får noe å feste seg i. De bruker ingen tilsetningsstoffer i prosessen, kun vann – all næringen planten trenger finnes i frøet allerede. Reddik tar kortest tid å dyrke, med fem dager fra spiring til levering.

– Det går fort, det er næringsrikt og det smaker godt. De fleste grønnsaker kan dyrkes på denne måten, sier Susana.

Aker Brygge Urban Farm utvidet nylig staben med et tredje medlem, Laura Grillo. For å synliggjøre Aker Brygges lokalt dyrkede råvarer har de også flyttet deler av produksjonen inn i en glassmonter like ved Letts restaurant på kjøpesenteret. Målet er å spre større bevissthet rundt bærekraftig matproduksjon og kanskje inspirere flere til å dyrke noe selv.

– Vekstene trives i romtemperatur, noe som gjør det enkelt for folk å dyrke hjemme, alt du trenger er en liten krok på kjøkkenet. Vi prøver å være en liten gård her på Aker Brygge. Tenk så fint om vi kunne skape små gårder over hele Oslo!, avslutter Mathias.

×

Velg din restaurant